Gdzie na... gelato?


Doskonale kremowe, esencjonalne, przygotowywane na bazie świeżych składników i tradycyjnych receptur. Włoskie gelato biją rekordy popularności, sukces swój zawdzięczając pełni smaku i naturalnym produktom używanym do ich produkcji. Od dobrze znanych nam lodów odróżnia je mniejsza zawartość tłuszczu, kalorii oraz powietrza. Wbrew powszechnym przekonaniom to nie śmietanka, a mleko tworzy sekretną bazę deseru, którego aksamitną konsystencję uzyskuje się poprzez powolne ubijanie. Prawdziwe gelato zawierają w sobie maksymalnie 10% tłuszczu i do 20% pustego powietrza. Przechowuje się je w kilkunastu stopniach Celsjusza na minusie, co pozwala na nakładanie ich szpatułką bez ryzyka niepotrzebnego zmrożenia. Włoski przysmak przygotowywany jest codziennie ze świeżych produktów dodawanych bezpośrednio do maszyny. Krok ten skutecznie sprzyja eksperymentom, w efekcie których na wafelki trafiają najbardziej szalone smaki!


A gdzie na gelato w Gdańsku?

1. Fabbrica del Gelato - ul. Chmielna 3/4

Na gdańskiej Wyspie Spichrzów w samym centrum miasta natrafiamy na miejsce pełne ciepła, koloru i smaku. Spróbujemy tu najróżniejszych autorskich wariacji - od najbardziej rozchwytywanej pomarańczy przez Nonnę Rachelę (ciasteczko z nutą cynamonu) po pistację spod lady. Lokal wypełniają malunki włoskich pejzaży i rodzinna atmosfera. Napijemy się tu kawy z powstałej w 1934 roku palarni oraz skosztujemy pączków wypełnionych po brzegi kremowym gelato. Koncept otwarty jest całorocznie, a jego twórcy kreatywnie podchodzą do sezonowych smaków. Latem nie brakuje tu oryginalnych affogato, jesienią dyniowych oraz korzennych propozycji. 



2. Paulo Gelateria - ul. Podwale Staromiejskie 96/97 oraz Starowiejska 95
Jeżeli będąc w Gdańsku Głównym zboczymy z tętniącej życiem ul. Długiej i skierujemy kroki parę uliczek dalej, naszym oczom ukaże się lodziarnia prowadzona przez mistrza Polski w tym rzemiośle. Paulo Gelateria jest dziełem Pawła Petrykowskiego, który już od ponad dekady szlifuje swoje cukiernicze umiejętności, startując w rozlicznych międzynarodowych konkursach. W 2016 roku został sklasyfikowany jako 9 najlepszy lodziarz na świecie! W sieci swoich lokali stawia na jakość, transparentność i optymalizację procesu produkcji. Możemy mieć więc pewność, że każdego dnia znajdziemy tu nowe, świeże i oryginalne smaki gelato.


3. Latto Gelato - ul. Białoszewskiego 12
Zlokalizowany we Wrzeszczu Garnizon to coś więcej niż mieszkaniowe osiedle. Tutejsze przestrzenie usługowe upodobali sobie liczni potentaci kulinarni, czego przykładem jest manufaktura Latto Gelato. Miejsce zostało założone przez biotechnolożkę i programistę, których pasja do kierowania się w życiu sercem doprowadziła do decyzji o otwarciu lokalu. Ania zachwyciła się deserem mieszkając w Perugii, a Kuba marzył o własnej lodziarni odkąd pamięta. Słowo się rzekło i dziś możemy cieszyć kubki smakowe gelato ich produkcji. Co czeka nas za ladą? Dla każdego coś dobrego! Od kremowej chałwy, pistacji i nesquika po wegańskie sorbety i bezglutenowe wafelki. Wybierając się do Latto Gelato przyprowadźcie także swoje czworonogi, czeka tu na nie gratka w postaci autorskich psiorbetów o smaku łososia, kurczaka czy wątróbki!


4. Mamma Mia il Gelato Naturale - ul. Pomorska 24a
Na Żabiance, położonej tuż nad morzem dzielnicy, znajduje się maleńki lokal uzbrojony w aksamitne gelato. Ich produkcję możemy podpatrzeć przez szklaną szybkę znajdującą się wewnątrz lodziarni, utwierdzając się w świeżości oferowanych tu produktów. Dla przypomnienia, wszystkie szanujące się gelaterie tworzą swoje przysmaki na miejscu - z maszyn na zapleczu bezzwłocznie trafiają do metalowych kuwet za ladą, aby podróż zakończyć na wafelkach uśmiechniętych gości. Mamma Mia il Gelato Naturale to świetny przystanek po drodze na plażę dla osób pragnących schłodzić się lodami w iście włoskim stylu!


5. Gelateria Italia - ul. Wolarza 13
Kontynuując poszukiwana mniej utartym, bo lokalnym szlakiem, lądujemy na Osowej, dzielnicy mieszczącej się na obrzeżach Gdańska. Zajdziemy tu przepełnioną włoskim klimatem Gelaterię Italia, proponującą swoim klientom szeroki wybór lodów, kaw, wina oraz ciast. Autorskie receptury, oryginalne smaki i ciepłe wnętrze sprawiają, że do lokalu zawsze ustawiają się niemałe kolejki. Dla smakoszy dostępne są również włoskie delikatesy jak oliwy czy lokalne trunki. Gelateria Italia przygotowała dla swych gości również ogródek, doskonale wiedząc, że gelato na świeżym powietrzu smakuje najlepiej!

Komentarze